Stichting Historisch Brandweermaterieel Katwijk |  SHBKW

Historie

Historie

De Stichting Historisch Brandweermaterieel uit Katwijk restaureert en demonstreert al zo’n 10 jaar een collectie Historische Brandweervoertuigen. De collectie is voornamelijk opgebouwd rond materieel uit de brandweerregio Hollands Midden. Alle inzet is erop gericht om het materieel in werkende conditie te tonen. De wintermaanden worden gebruikt om het materieel te onderhouden en te restaureren. In de zomermaanden trekken we er op uit naar evenementen restauratiewerkzaamheden worden uitgevoerd in een ruimte beschikbaar gesteld door en bij de gemeente Katwijk.

De collectie is niet tentoongesteld in een museum, maar werkend te zien op de evenementen.

Sinds onze oprichting hebben we aan diverse evenementen deelgenomen. Ook op uw evenement kunnen we een demonstratie verzorgen. We hebben een ruime ervaring opgebouwd en zijn altijd in voor een nieuwe uitdaging!

Het begon met een oude brandweerwagen, de DAF A1300, BA.475. Inmiddels is het niet alleen bij die ene DAF gebleven. In de tussentijd is er een MSA-pomp Magirus Deutz type F4L 514 bij gekomen en daarnaast nog een oude Magirus type Byern uit Waddinxveen, vanuit de Stichting Historisch Brandweermateriaal Hollands Midden.

Naast de DAF van Voorhout, MSA-pomp staat ook een Dodge oldtimer uit Noordwijk, “Rooie Dotje” gestationeerd van de personeelsvereniging van de brandweer van Noordwijk ondergebracht in het pand.  

Uitbreiding Schoolstraat

Een wens van de stichting in 2017 ging in vervulling, aan de achterzijde van het pand was een kleine opslag welke door de gemeente bijna niet gebruikt werd.

Bij navraag bleek dat we dat stukje ook konden huren om onze werkplaats van te maken.

Nadat we een berekening hadden laten maken kon de tussen muur verwijderd worden en een stalen steunbalk geplaatst worden van voldoende dikte.

De vloer werd geschonken door een sponsor die ons werk erg waardeert.

Groot vermogen waterkanon

In de jaren 90 had de brandweer Katwijk via via een groot vermogen waterkanon in bezit gekregen.

Het kanon heeft behalve een aantal oefeningen nooit in de paraatheid gestaan.

Misschien als men tijdens een grote brand het commando hier op had geattendeerd was het ingezet geweest.

Tijdens de overgang naar de veiligheid regio Hollands Midden stond het kanon ook niet in de materieel lijst en kon daarom afgevoerd worden.

In 2016 heeft het kanon deel uitgemaakt van het Oranje feest in Katwijk aan de Rijn.

Daarna heeft onze stichting het kanon gekregen en is deze geheel uit elkaar gehaald en weer in de oude staat te bewonderen.

De doelstelling van de Stichting is naast het conserveren van Rijdend Historisch Materiaal het historische besef van de Katwijkse inwoners en die van de regio door een actieve inzet van het historische materiaal te vergroten en de functie van de brandweer voor de Katwijkse gemeenschap helder neer te zetten.

Pagina's

Contact

E-mail: info@shbkw.nl
Adres: Schoolstraat 2 2225 KR Katwijk aan Zee

De doelstelling van de Stichting is naast het conserveren van Rijdend Historisch Materiaal het historische besef van de Katwijkse inwoners en die van de regio door een actieve inzet van het

 historische materiaal te vergroten en de functie van de brandweer voor de Katwijkse gemeenschap helder neer te zetten.

Contact

Algemeen: info@shbkw.nl Evenementen: wim@shbkw.nl
Adres: Schoolstraat 2, 2225KR
Katwijk aan Zee

© Stichting Historisch Brandweermaterieel Katwijk | SHBKW

Gemaakt door AtSea Design & Media