Stichting Historisch Brandweermaterieel Katwijk |  SHBKW

Van Bergen autospuit – Noordwijk

De Dodge “Rooie Dotje”

Een stukje geschiedenis.
De Dodge (chassis) is in november1947 gebouwd bij de Chrysler fabrieken in Amerika . Begin 1948 is de wagen geïmporteerd naar Nederland .

Bij de brandspuitenfabriek   Firma van Bergen in Heiligerlee is de in brons gegoten pomp en de opbouw geplaatst.

In 1949  is de Dodge door de Brandweer Noordwijk in gebruik genomen. Daar heeft de wagen dienst gedaan tot 1983 met slechts 10.000 km op de kilometerteller. Een van de laatste grote inzetten van de Dodge  was de brand bij het Palace Hotel in 1978.

In 1983 is de Dodge i.v.m. ruimtegebrek in de oude kazerne, door de toenmalige commandant J. Ruibing in bruikleen gegeven aan het Nationale brandweer Museum in Hellevoetsluis.

In 1990 was een lid van de brandweer Noordwijk op bezoek in het museum en zag de Dodge in hoekje staan .Kaalgeplukt, de brandbluspomp kapot en door een aanrijding flink beschadigt. Er was 5000 km mee gereden zonder enige vorm van onderhoud.

Met deze verontrustende berichten kwam hij naar Noordwijk . Er is toen een comité samengesteld om de Dodge weer naar Noordwijk te halen en weer rijklaar te maken. Tevens is toen het idee geboren om met de optocht “125 jaar badplaats Noordwijk” mee te rijden in 1992.

De wagen is toen met behulp van de Brandweer van vliegveld Valkenburg opgehaald  en weer rijbaar gemaakt door een  aantal leden van de vrijwillige Brandweer Noordwijk. Sindsdien is de Dodge eigendom van de personeelsvereniging “De Koppeling”van de Brandweer Noordwijk.

Sindsdien wordt de Dodge liefkozend door de leden `Rooie  Dotje`genoemd.

In 2005 is het idee geboren om een aantal reparaties uit te voeren zoals het hoognodige reparatie van divers plaatwerk, spuitwerk, lekkage van het dak en restauratie van chroom en koper ed. Met behulp van het lokale bedrijfsleven een financiële bijdrage van de Gemeente Noordwijk is de Dodge in 2006/2007/2008 geheel gerestaureerd. De Dodge  heeft nu binnen de gemeente Noordwijk de status van cultureel erfgoed en staat gestald  in de  voormalige brandweer kazerne  aan de Schoolstraat Katwijk. Tot op de dag van vandaag rijdt de Dodge met kinderpartijtjes, open dagen, bruiloften, jubilea e.d. door de Duin en Bollenstreek.

Technische gegevens

Standplaats:Oude brandweergarage Schoolstraat Katwijk
Bouwjaar:1947
Leverancier:Van Bergen autospuiten fabriek  Heiligerlee (Gr)
Gemeente:Noordwijk
Pomp:2 traps centrifugaalpomp  waterring ontluchtingspomp
Capaciteit:2800 liter per minuut bij 1.5 meter zuighoogte
Motor:6 cilinder zijklep lijnmotor  251 cub. inc.
Bemanning:8
In dienst1949
Uit dienst1987
Nieuws

Afscheid collega

Ons bereikte het trieste bericht dat plotseling is overleden Wim Kuijt op de leeftijd van bijna 75 jaar Wim was vanaf de oprichting betrokken bij

De doelstelling van de Stichting is naast het conserveren van Rijdend Historisch Materiaal het historische besef van de Katwijkse inwoners en die van de regio door een actieve inzet van het historische materiaal te vergroten en de functie van de brandweer voor de Katwijkse gemeenschap helder neer te zetten.

Pagina's

Contact

E-mail: info@shbkw.nl
Adres: Schoolstraat 2 2225 KR Katwijk aan Zee

De doelstelling van de Stichting is naast het conserveren van Rijdend Historisch Materiaal het historische besef van de Katwijkse inwoners en die van de regio door een actieve inzet van het

 historische materiaal te vergroten en de functie van de brandweer voor de Katwijkse gemeenschap helder neer te zetten.

Contact

Algemeen: info@shbkw.nl Evenementen: wim@shbkw.nl
Adres: Schoolstraat 2, 2225KR
Katwijk aan Zee

© Stichting Historisch Brandweermaterieel Katwijk | SHBKW

Gemaakt door AtSea Design & Media