Stichting Historisch Brandweermaterieel Katwijk |  SHBKW

De Dodge “Rooje Dotje”

De Dodge (chassis) is in november1947 gebouwd in de Chrysler fabrieken in Amerika. Begin 1948 is de wagen geïmporteerd naar Nederland.

De wagen is bij de brandspuitenfabriek, de Firma van Bergen in Heiligerlee, opgebouwd en de in brons pomp gegoten geplaatst.

In 1949 is de Dodge door de Brandweer Noordwijk in gebruik genomen. De brandweerwagen heeft tot 1978 dienst gedaan. De laatste inzet was de brand van het Palace hotel in Noordwijk. Tot 1983 is de wagen gebruikt voor oefeningen en opleidingen.

In 1983 is de Dodge, met slechts 10.000 km op de kilometerteller, i.v.m. ruimtegebrek in de oude kazerne door de toenmalige commandant J. Ruibing in bruikleen gegeven aan het Nationale Brandweer Museum in Hellevoetsluis.

Door een bezoek  aan het museum van een lid van het korps, kwam men tot de ontdekking dat de Dodge er behoorlijk gehavend bij stond. Kaalgeplukt, de brandbluspomp kapot en door een aanrijding flink beschadigt. Er was 5000 km mee gereden zonder enige vorm van onderhoud. Met deze verontrustende berichten kwam het korpslid terug naar Noordwijk. Men heeft toen een comité samengesteld om de Dodge weer naar Noordwijk te terug halen en weer rijklaar te maken. De wagen is met behulp van de Marine brandweer van het vliegveld Valkenburg opgehaald en door een aantal leden van de vrijwillige brandweer Noordwijk weer rijbaar gemaakt.

Tevens is toen het idee geboren om met de optocht “125 jaar badplaats Noordwijk” mee te rijden welke plaatsvond in 1992. Sindsdien is de Dodge eigendom van de personeelsvereniging “De Koppeling” van de Brandweer Noordwijk.

Na de nodige inspanningen werd de wagen liefkozend door de leden `Rooie  Dotje` genoemd.

In 2005 hebben er een aantal reparaties plaatsgevonden van het plaatwerk, het spuitwerk en de lekkage van het dak. Daarnaast werd chroom en koperwerk opgeknapt. Dit alles met ondersteuning van het lokale bedrijfsleven en de inzet van een aantal vrijwilligers.

De Dodge is in periode van 2006 – 2016 geheel gerestaureerd en voorzien van een nieuwe laklaag. Om het origineel te houden is gekozen om de wagen zijn oude kleur te laten behouden, het lijkt brandweer rood maar is het niet. Het voertuig heeft inmiddels de status van cultureel erfgoed gekregen en staat gestald in de  voormalige brandweer kazerne aan de Schoolstraat 2 te  Katwijk. De wagen is regelmatig te zien op opendagen van verschillende brandweerkorpsen in de regio Hollands-Midden. Tevens is de Dodge geregeld op oldtimerdagen te bewonderen. Er zijn inmiddels diverse prijzen in de wacht gesleept voor de originaliteit en de manier waarop het voertuig is gerestaureerd.

Nieuws

Afscheid collega

Ons bereikte het trieste bericht dat plotseling is overleden Wim Kuijt op de leeftijd van bijna 75 jaar Wim was vanaf de oprichting betrokken bij

De doelstelling van de Stichting is naast het conserveren van Rijdend Historisch Materiaal het historische besef van de Katwijkse inwoners en die van de regio door een actieve inzet van het historische materiaal te vergroten en de functie van de brandweer voor de Katwijkse gemeenschap helder neer te zetten.

Pagina's

Contact

E-mail: info@shbkw.nl
Adres: Schoolstraat 2 2225 KR Katwijk aan Zee

De doelstelling van de Stichting is naast het conserveren van Rijdend Historisch Materiaal het historische besef van de Katwijkse inwoners en die van de regio door een actieve inzet van het

 historische materiaal te vergroten en de functie van de brandweer voor de Katwijkse gemeenschap helder neer te zetten.

Contact

Algemeen: info@shbkw.nl Evenementen: wim@shbkw.nl
Adres: Schoolstraat 2, 2225KR
Katwijk aan Zee

© Stichting Historisch Brandweermaterieel Katwijk | SHBKW

Gemaakt door AtSea Design & Media